Örn: evci, izin, 358, 95/1
 
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
 
Askeri Rütbeler - Sıralı ve Resimli
 
 
Vatani görev için askere gidecekler veya mesleki olarak orduda görev alacakların bilmesi gereken önemli bir konu Askerlik rütbeleridir. 

Başlamadan önce Er ile Erbaş farkı
Er: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan rütbesiz askerdir.
Erbaş: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan onbaşı veya çavuş rütbelerini taşıyan askerdir.
 
En Az Yetkiliden En Yüksek Yetkili Askerlik Rütbeleri
 
ER
Lisans mezunu olmayan uzun dönem erler ile lisans mezunu kısa dönemler askere er olarak başlarlar. Askeri kıyafetlerinde bir sembolü yoktur. Er bir rütbe değildir. 
 
 
1- ONBAŞI
Kısa dönem askerler askerlik görevlerinin yarısında onbaşı olurlar. Uzun dönemlerde ise komutanlar askerlik görevlerinden memnun kaldığı uzun dönem askeri formalite icabı sınavlar ile onbaşı yapabilmektedir. Onbaşı rütbesi sembolü V şeklindedir. Giysinin Sağ ve Sol pazusunda aynı sembol olmaktadır. 
2- ÇAVUŞ
Kısa dönem askerler görevlerinin bitimine 2 ay kala formalite icabı sınav ile çavuş rütbesine sahip olurlar. Uzun dönemlerde ise komutanlar askerlik görevlerinden memnun kaldığı uzun dönem askeri formalite icabı sınava sokup daha sonra çavuş rütbesi verebilir. Ama uzun dönemlerden çavuş olan sayısı azdır. Tüm kısa dönemler son iki ay kala olmaktadır. Çavuş rütbesi sembolü üst üste 2 V dir. Giysinin Sağ ve Sol pazusunda aynı sembol olmaktadır.
 
** Buraya kadar olan rütbeler Kısa Dönem Er ve Uzun Dönem Er ile Sözleşmeli Askerlerin, askerliklerinin ileri ki dönemlerinde sahip olabilecekleri rütbelerdir.
 
İlk askere gittiğinizde sizlere onbaşı ve çavuşlar daha sonra rütbesiz ama kıdemli usta askerler emir verecektir.
Bu emirler komutanın isteği doğrultusunda verilen emirler olmaktadır. Bölük komutanları acemi askerlerin yapması gerekenleri usta askerlere görev olarak vermektedir.
Çavuşların sözlerini dinlemenizi tavsiye ederim. Tabiki de bir çavuş birkaç ay önce sizin gibi acemi askerdi, eğer elindeki yetkisini artistlik yaparak kullanıyorsa komutana bildirirsiniz onun dışında yetkisi dahilinde emirler veriyorsa yerine getirmelisiniz.
 
3- UZMANLIK
Tsk'daki Uzman rütbesi astsubay ile askere er olarak başlayan askerler arasındaki bir ünvandır. Çavuş rütbesinin üstü astsubay rütbesinin altıdır

UZMAN ER: En az lise mezunu olan TSK bünyesinde maaşlı çalışan askeri personelidir.
UZMAN ÇAVUŞ: En az lise mezunu olan TSK bünyesinde maaşlı çalışan askeri personelidir. Uzmar Erler belli yıldan sonra Uzman Çavuş olurlar.
 
Giysinin Sağ ve Sol pazusunda aynı sembol olmaktadır. Makale sonundaki resimde sembolü gösterilmektedir. Kıdeme göre çizgi sayısı artmaktadır.
 
4- ASTSUBAYLIK
Uzman rütbesinin üstü Subay rütbesinin altıdır. 
Giysinin Sağ ve Sol pazusunda aynı sembol olmaktadır. Makale sonundaki resimde sembolü gösterilmektedir. Kıdeme göre çizgi sayısı artmaktadır.

 
5- SUBAYLIK
 
Subaylık ve sonrasındaki rütbeler pazuda değilde omzun üstünde yer almaktadır. Omzun üstünde yer alan rütbe size kişinin subay veya daha üstü olduğunun gösterir.
 
5.1- ASTEĞMEN: Lisans mezunu olup uzun dönem askerlik görevi yapan askerlerin rütbesidir. Bir subay rütbesidir. Uzman ve Astsubay rütbelerinin üstüdür. Takım komutanı asteğmenler son 1 ay kala Teğmen olurlar. 
 
5.2- TEĞMEN: Takım komutanlığı görevini yürüten subaylardır. Onun dışında subaylık sınavları ile askeri personel olanlar Teğmen olarak göreve başlarlar.
 
5.3- ÜSTTEĞMEN: Teğmen ve Yüzbaşı rütbelerinin arasında yer alan bir rütbedir. Genele Bölük Komutanı yardımcısı olurlar.
 
5.4- YÜZBAŞI: Genel olarak bölük komutanları Yüzbaşı rütbesindedir. Yüzbaşılar harp akademisinden mezun olduktan sonra en az altı yıl bu görevde kalmaktadır.
 
5.5- BİNBAŞI: Takım komutanlığı görevini üstlenip en az beş yıl bu görevi yürütürler.
 
5.6- YARBAY: Tabur komutanı olarak görev alan yarbayların en az üç yıl görev süreleri bulunmaktadır.
 
5.7- ALBAY: Ordu içerisinde son rütbe olup, yüksek askeri şuraya göre göreve general sınıfında devam etme ya da emekli olma hakları bulunmaktadır. Alay Komutanı olarak görev alırlar.
 
 
6- GENERAL
 
6.1- TUĞGENERAL: Tugay komutanıdır.
 
6.2- TÜMGENERAL: Tümen komutanıdır.
 
6.3- KORGENERAL: Geçici olarak ordu komutanlığı görevi yürütebilirler. Tümen komutanıdırlar. Tümgeneral ve orgeneral rütbeleri arasında yer alır.
 
6.4- ORGENERAL: Görev süreleri 4 yıl olup, ordu komutanlığı, genelkurmay başkanlığı ve kuvvet komutanlığı gibi görevlerde yer alırlar.
 
6.5- GENELKURMAY BAŞKANI: Tüm kuvvet komutanları üzerinde olan, kuvvet komutanlarını komuta eden, denetleyen ve yöneten en yüksek subay rütbesidir.
 

ÖZEL RÜTBELER
 
MAREŞAL RÜTBESİ: En az üç meydan savaşını komuta etmiş ve birini kazanmış komutanlara verilen rütbedir. Türkiye’de yalnızca Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak bu rütbeye sahiptir.

Subaylık - General ve Özel Rütbeler Resmi

.
Yasaklı rütbe, aslında yasak yerine, kullanılmayan denilebilirdir. Görseldeki gibi tek düğme olan olan rütbe kullanılmamaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YORUMLAR
 
 
 
Resim Yüklenemedi
25 Ekim 2016 13:41
Web sitesinden yazıldı
Askeri inzibatların rütbesi ne oluyor konumu nasıl bilgi verirmsnz acaba
 
 
Resim Yüklenemedi
25 Ekim 2016 14:33
Web sitesinden yazıldı
Askeri inzibatların belli bir rütbesi yoktur. Er, Onbaşı veya Çavuş inzibat olabilir. İnzibat görevini yaptıklarında AS.İZ yazan kolluk ve AS.İZ yazan kompozit başlık kullanırlar. Resmi ise şu şekildedir:
 
 
Kaynak: http://www.askerliktecrubeleri.com/Content/images/askeri-inzibat.jpg
 
 
 
Resim Yüklenemedi
25 Ekim 2016 15:06
Web sitesinden yazıldı
Peki askerde inzibat olmak nasıl sizce rahat mi zor mu
 
 
Resim Yüklenemedi
25 Ekim 2016 18:22
Web sitesinden yazıldı
Sivil hayatta olduğunuzdan dolayı iyi ama sürekli ayakta olmaktan dolayı yorucu olabiliyor.
 
 
Resim Yüklenemedi
2 Haziran 2018 03:07
Web sitesinden yazıldı
İnzibat olmak anlatıldığı gibi birşey değil cenaze resmi torenlerde hep sen oluyorsun ama sürekli dışarıda olduğun icin rahatsın
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
25 Ekim 2016 14:15
Web sitesinden yazıldı
usta bu "yasaklı" ne manaya geliyor ?
 
 
Resim Yüklenemedi
25 Ekim 2016 18:28
Web sitesinden yazıldı
Yasaklı rütbe aslında yasak yerine kullanılmayan denilebilir. Görseldeki gibi tek düğme olan olan rütbe kullanılmamaktadır.
 
 
Resim Yüklenemedi
27 Ekim 2016 00:39
Web sitesinden yazıldı
tahminimce bir forumdan alınmış bu görsel o yüzden o forumda yasaklı diye rütbe şoplamışlar oda gelmiş haliyle.
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
19 Mayıs 2017 19:36
Web sitesinden yazıldı
Peki Astsubay olunca istediğimiz gibi izin kullanabiliyormuyuz yada istediğimiz gibi izin kullanma hangi rütbelerde var.
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
18 Haziran 2017 03:54
Web sitesinden yazıldı
genelkurmay başkanlığı bir rütbe değildir. makamdır. genelkurmay başkanının rütbesi orgeneral veya oramiral olabilir. düzeltiniz.
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
13 Temmuz 2017 00:28
Web sitesinden yazıldı
Hocam merhabalar ben astsubaylik icin myok a baslarsam subayliga nasil gecis yaparim veya boyle bi imkanim var mi bilgilendirirseniz cok memnun olurum simdiden tesekkur ediyorum..
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
31 Mart 2020 21:45
Android uygulamasından yazıldı
3 üncü kor. (hrf) k.liği mebs a. kh. ve kh.bl. / istanbul eyüp arkadaşlar burası kaydırmalı mi başka yere gider miyiz bilgi verir misiniz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YORUM YAZ
 
 
Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız.
 
 
 
SORU SOR / SENDE TECRÜBENİ PAYLAŞ
 
Burada
 
Aklınıza takılan her soruyu sorabilir site yönetim ekibi veya diğer ziyaretçilerden cevap alarak sorunuza cevap bulabilirsiniz.
 
Askerlik tecrübelerinizi paylaşabilir yeni askere gidecek kişileri bilgilendirebilirsiniz.
 
Soru sormak veya tecrübe paylaşmak için linki tıklayınız.
 
 
Yukarı Çık