Örn: evci, izin, 358, 95/1
 
 
 
 
 

 
 
Resim Yüklenemedi
 

.
 
yedek subay işlemleri hakkında sıkça sorulan sorular
 
 
1. SORU : Askerlik süresinin kısaltılması ile ilgi bir çalışmanız var mı?
CEVAP : Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereği bir hak ve ödev olan askerlik hizmeti halen, 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu esaslarına göre yürütülmektedir. Mevcut uygulamada değişiklik konusunda bir çalışma bulunmamaktadır.

2. SORU : Dört yıllık üniversite mezunuyum. En kısa sürede ne zaman askere gidebilirim
CEVAP : Mezuniyetinizi müteakip; nüfus cüzdanı, diploma veya mezuniyet belgesi aslı ve 2 suret fotokopisi ile birlikte en yakın askerlik şubesine müracaat ederek askerliğinize yedek subay aday adayı olarak karar aldırmanız ve erken sevk dilekçesi vermeniz halinde takip eden ilk yedek subay celbinde silahaltına alınabilirsiniz.

3. SORU : Üniversitede akademik personel olarak görev yapmaktayım. Millî Eğitim Bakanlığında görevli öğretmenlerin yararlandığı haktan, akademik personelin de yararlanması ile ilgili bir çalışmanız var mı?
CEVAP : Mevcut uygulamada değişiklik konusunda bir çalışma bulunmamaktadır.

4. SORU : Yedek subay olarak askere alınacağım. Annemin rahatsızlığı nedeniyle İstanbul ve çevresinde askerliğimi kısa dönem olarak yerine getirebilir miyim?
CEVAP : Yedek subay aday adayı yükümlülerin sınıf, statü ve birlik yerleri Türk Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacına göre bilgisayar ortamında belirlenmektedir.

5. SORU : Yurtdışı üniversite mezunuyum. Denklik belgem onaylanıncaya kadar erteleme hakkım var mıdır?
CEVAP : Yurt dışındaki yüksek lisans/lisans programlarından mezun olan yükümlülere, istekli olmaları halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için yüksek lisans/lisans denklik başvuru tarihinden itibaren bir yıl sevk tehiri hakkı verilebilmekte olup, YÖK'e denklik başvurusu yaptığınıza dair bir belge ile en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz halinde ertelemeniz yapılabilecektir.

6. SORU : Denklik belgem YÖK tarafından onaylandı kaç yıl tecil hakkım var?
CEVAP : Denklik belgeniz onaylandıktan sonra dilekçe ile sevk tehiri talebinde bulunmanız halinde denklik belgesindeki YÖK karar tarihi itibariyle lisans mezunları için iki yıl,yüksek lisans mezunları için bir yıl ilave sevk tehiri hakkı verilir. Ancak verilen sevk tehiri süresinin bitimi, mezuniyet tarihinden itibaren lisans mezunlarında üç yılı,yüksek lisans mezunlarında iki yılı geçemez.

7. SORU : Harp okullarından ayrılan yükümlülerin öğrencilik sürelerinin ne kadarı askerlik hizmetinden sayılmaktadır?
CEVAP : Okula kayıt tarihi ile okuldan ilişik kesme tarihleri arasında geçen sürenin ay olarak üçte biri yapacakları askerlik hizmetinden düşürülerek hesaplanmaktadır.

8. SORU : Astsubay hazırlama okullarında geçen süre askerlik hizmetinden sayılmakta mıdır?
CEVAP : Askerlik Kanunu ile Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulları Yönetmeliğinde, Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okullarında öğrenci olarak geçen sürelerin askerlik hizmetinden sayılacağına dair herhangi bir hüküm bulunmadığından, bahse konu okulda geçirdiğiniz sürenin askerlik hizmetinden sayılmasına yasal imkân bulunmamaktadır.

9. SORU : İdari para cezalarına itirazı nereye yapabilirim ?
CEVAP : Yükümlüler, İl/İlçe idare kurullarınca haklarında verilmiş olan karara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 27’nci maddesi gereği tebliğ tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde sulh ceza mahkemelerine itiraz için başvurabilmektedirler.

10. SORU : Askerlik hizmetimi er olarak yapmakta iken dört yıllık fakülte bitirdim. Hangi belgelerle nereye başvuracağım?
CEVAP : Yükümlüler askerlik hizmetlerini yerine getirirken lisan eğitiminden mezun olmalarını müteakip, diploma veya mezuniyet belgelerinin iki sureti, iki suret taahhütname ve bir dilekçe ile birlikte birlik komutanlığına müracaat etmeleri halinde yedek subay adayı statüsüne alınarak işlemleri bu statüde yürütülmektedir.

11. SORU : Lisansüstü eğitim sebebiyle erteleme yaş sınırı nedir?
CEVAP : 17 Ekim 2009 tarihli 27379 sayılı Resmi Gazetede (01 Kasım 2014/29162 Değişiklik) yayımlanan Millî Savunma Bakanlığı Sevk Tehir İşlemleri Yönetmeliğinin 35/E 2 maddesi gereğince lisansüstü eğitim sebebiyle erteleme yaş sınırı 35’dir.
 
 
 
 
 
 
 
 
YORUMLAR
 
 
 
Resim Yüklenemedi
Android Telefonu Olanlar İçin Duyuru
***********************
 
Askerlik Tecrübeleri sitesinin android uygulaması bulunmaktadır. Play store yükleme linki : https://play.google.com/store/apps/details?id=enginatalay.askerliktecrubeleri
 
 
 
Resim Yüklenemedi
20 Ekim 2016 19:57
Web sitesinden yazıldı
Mrb kısa dönem askerlik çıkarsa ve askerlik bitiminde teğmen olarak kalabiliyormuyuz?
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
21 Ekim 2016 07:48
Web sitesinden yazıldı
Subaylık sınavlarına girebilir kazanmanız halinde kalabilirsiniz.
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
21 Ekim 2016 19:01
Web sitesinden yazıldı
Arkadaşlar bana Tuzla Yd.Sb.Eğitim çıktı branşı kısmında ise 29 yazıyor. "Branş 29"un ne olduğunu bilen varsa açıklarsa sevinirim.
 
 
Resim Yüklenemedi
21 Nisan 2018 12:12
Web sitesinden yazıldı
Branş 29 asteğmen piyadelere aitdir. Tuzla piyade eğitim alıp t.k yada k.k olarak yurdun bir tarafında asteğmen olarak görev alırsın.
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
23 Nisan 2018 10:28
Web sitesinden yazıldı
MUV. ÖZELLİĞİ : MESLEK KURASI NE DEMEK ?
 
 
Resim Yüklenemedi
23 Nisan 2018 11:50
Web sitesinden yazıldı
sanırım senin acemiliğin 1 ay sürecek ve meslekçi olarak askerlik yapacaksın benim anladığım bu.daha çok bilgi sahibi olan varsa aydınlatırsa iyi olur.
 
 
 
 
 
Resim Yüklenemedi
24 Nisan 2018 21:19
Android uygulamasından yazıldı
askerlik yol yardım parası nektar yatiyoru sizce
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YORUM YAZ
 
 
Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız.
 
 

 
SORU SOR & TECRÜBENİ PAYLAŞ
 
Burada
 
Aklınıza takılan her soruyu sorabilir site yönetim ekibi veya diğer ziyaretçilerden cevap alarak sorunuza cevap bulabilirsiniz.
 
Askerlik tecrübelerinizi paylaşabilir yeni askere gidecek kişileri bilgilendirebilirsiniz.
 
Soru sormak veya tecrübe paylaşmak için linki tıklayınız.
 
 
Yukarı Çık