- Gündem
- DUYURU
- KATEGORİ
-
11119
-
13
-
58
Bakaya kalmak; okumuyorsanız askere gitme yaşınız geldiğinde veya okuyorsanız okul bittiyse ama tecil işlemi yaptırmadıysanız mazeret göstermeden askerlik yoklaması yaptırmak üzere askerlik şubesine gitmediyseniz bakaya durumunda olursunuz.
Kısaca; bakaya = zamanı gelmesine rağmen Yedeklik Yoklamasını yaptırmayanlara denir.
Bakaya kalanlar, bakaya kaldığı süre boyunca orantılı olarak idari para cezası ödemektedirler. Bakaya durumunda iseniz herhangi bir zaman fark etmeksizin polis veya jandarma kontrol yapıp bakaya durumunda olduğunuzu gördüğünde sizi direk askeri birliğe teslim etme hakkına sahiptir.
Yedek subay aday adaylarından, mazeretsiz biçimde birliğine katılmayanlar bakaya kabul edilmektedir. Bakaya olan yükümlüler askerlik şubelerine gitmeleri durumunda derhal askere işlemleri başlatılır, teslim olacağı tarihi beklemeye koyulur.
Sıkça gelen sorulardan birisi de bakaya durumunda iken üniversite kazanılsa veya yüksek lisans, doktora vb. eğitim faaliyetlerine başlarsanız ne olur?
Bu durumda, Bakaya durumunda iseniz örnek olar yüksek lisans için kayıt yaptırıp öğrenci belgesi ile askerlik şubesine gitseniz dahi askerliğinizi erteletemezsiniz, askerlik şubesi derhal askerlik işlemleriniz başlatır ve size bir tarih verir, askeri birliğe teslim olacağınıza dair. Tabi isterseniz bu verilen tarihte de teslim olmayabilirsiniz yine bakaya durumunda olursunuz ve gün geçtikçe para cezası katlanır.
Önemli bir nokta; bakaya durumunda iken ve tekrar işlem yapıp askere gitmez iseniz de hapis cezası olmamaktadır. Askerlik şubesinde çalışanlar genelde göz korkutmak amacı ile hapis cezası olduğunu söyleyebilirler fakat para cezası dışında hapis cezası vb. cezalar olmamaktadır.
PARA CEZASI NE KADAR?
Yedeklik Yoklamasını yaptırmayanlar için idari para cezası uygulanmaktadır. İdari para cezaları sabit olmayıp her yıl artmaktadır.2015 yılında her dönem için 250 tl ceza kesilmektedir. Senede 4 celp dönemi bulunmaktadır.
PARA CEZASINDA İNDİRİM VE TAKSİT İMKANLARI
İdarî para cezasının 1 (bir) aylık süre içerisinde bağlı bulunduğunuz il/ilçedeki Mal Müdürlüklerine veya Defterdarlık Muhasebe Müdürlüklerine ödenmesi gerekmektedir. Ceza Kararının tarafınıza tebliğ edildiği tarihi takip eden 15 günlük süre içerisinde idarî para cezasının peşin ödenmesi halinde ceza indirimli tahsil edilecektir. Diğer taraftan, bu süre (15 gün) içinde cezayı veren birime başvurmanız ve ekonomik durumunuzun müsait olmadığını da tevsik etmeniz halinde idari para cezasının biri peşin olmak üzere dört eşit taksitte ve bir yıl içinde ödenmesi mümkün bulunmaktadır. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 27 nci maddesine göre idarî para cezalarına karşı 15 gün içersinde yetkili Sulh Ceza Mahkemesine başvurulması mümkündür. Başvuruda bulunulmaması ya da başvuruda bulunulduğu halde başvurunun reddedilmesi nedeniyle kesinleşen idarî para cezaları, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yetkili vergi daireleri tarafından takip ve tahsil edilecektir.
Kaynak: Mili Savunma Bakanlığı
ÖNEMLİ NOTLAR
Yüksek Lisans, Doktora vs. yapıyorsanız tecil işlemleriniz öğrenci işleri yapıyor diye garanti almayın. Zira yüksek lisans yapıp da tecil işlemlerini öğrenci işleri yapıyor diye hiç bu konu ile ilgilenmeyen arkadaşlarım daha sonra yüklü miktarda bakaya durumda olduğundan ve askerliğini tecil ettirmediğinde para ödemişliği vardır.









YORUM SAYFALARI