- Gündem
- DUYURU
- KATEGORİ
-
11119
-
13
-
58
Sizden gelen sıkça sorduğunuz sorulardan birisi de Türk vatandaşı olmaya karar veren yabancılar askerlik yapar mı yönündeydi.
Bu konuda Milli Savunma Bakanlığına bağlı, Askeralma Dairesi Başkanlığınca yapılan açıklamada, 1111 Sayılı Askerlik Kanununun 2’nci maddesi “...Kanunen muhacir tanınmıyan mülteciler ve ecnebilerden Türk vatandaşlığına girenler vatandaşlığa alındıkları tarihte hangi yaşta iseler o yaştaki yerli erbaş ve er gibi askerliklerini yaparlar. ...” hükmünü taşımaktadır.
Kanun hükmüne göre yabancı statüsünde Türk vatandaşlığına alınanlar emsallerinin ilk celb grubu terhis edilmişse Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmakta, diğerleri gelmiş oldukları ülkedeki askerlik durumlarına bakılmaksızın statüsüne göre Türkiye’de askerlik hizmetine tabi tutulmaktadırlar.
Burada dikkat ettiyseniz, emsallerinin ilk celp grubu askere gitmiş ise askerlik hizmetinden muaj tutulduğunuz belirtiliyor. Bildiğiniz gibi 22 Şubat 2014 günü resmi gazetede yayınlanan yasa ile askerlik yaşı 21 oldu. 21 yaşına girenler girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılıyorlar. Bu durumda sizin ilk celp grubunuz 21 yaşındakilerin gittiği Şubat celp grubu oluyor. Bu durumda eğer T.C. vatandaşı olduğunuz tarihte 22 yaşında veya daha büyükseniz askerlik hizmetinden muaf sayılıyorsunuz.
22 yaşından sonra T.C. vatandaşı olup muaf sayılanlar evlilik yolu ile T.C. vatandaşı olmuşlarsa sayılıyor. Fakat göçmen statüsünde T.C. vatandaşı olanların ise Türkiyeye giriş tarihlerine bakılıyor ve giriş tarihi 22 yaşından önce ise askerlik hizmetini yapmak mecburiyetinde oluyor bu kısma özellikle dikkat edin arkadaşlar. Örnek olarak göçmen statüsünde 20 yaşındayken Türkiyeye giriş yapmışsınız ve 30 yaşında T.C. vatandaşı olmuşsanız giriş yaptığınız tarihte 22 yaşından küçük olduğunuzdan dolayı askerlik hizmetini yaparsınız.
Bunun yanında yeni T.C. vatandaşı olup askerlikten muaf olamadıysanız eğer memleketinizde askerlik yaptığına dair bir belge getirirseniz askerlikten yine muaf olabiliyorsunuz. Fakat ilgili kanun sadece Türki cumhuriyetleri olan Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tataristan, Kırım Tatar Özerk Yönetimi, Doğu Türkistan - Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Başkurdistan (Başkortostan) Özerk Cumhuriyeti'ni kapsamakta veya Türk soylu yabancıların bulunduğu Bulgaristan, Batı Trakya, Ahıska bölgelerini kapsamaktadır.
Not: Türk vatandaşlığına alınma işlemleri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Yabancı statüsünde Türk vatandaşlığına alındığınız takdirde askerlik işlemleriniz 1111 Sayılı Askerlik Kanununun 2’nci maddesine göre yürütülmektedir.
Kaynaklar
Askerlik Yaşı 21 Olduğuna Dair Resmi Gazete Duyurusu
1111 Sayılı Askerlik Kanunu









YORUM SAYFALARI